Anne-Rose Stumpf      fibre art

home               gallery               news               cv               about               felt              vedic art               dance               contact

 

feutre    felt    filt   filz    feltro

Toving var antakelig det aller første tekstile håndverket, selv eldre enn karding og spinning. Funn av fragmenter av filt fra Çatal Hüyük i Tyrkia tyder på at filting har vært brukt så langt tilbake som  8000 år. De eldste funn i Norge er gjort i Hordaland, der en bronsekjele inneholdt brente bein innpakket i et stykke filt – datert til 500-tallet. Også vikingene mestret tovehåndverket.

 

Jeg har vært  begeistret for filt siden  80-tallet da jeg begynte å eksperimentere med de mangfoldige tekniske mulighetene innen toving, fra tynt og føyelig til tykt og slitesterkt. I en årrekke laget jeg filttøfler og bekledning. Fra 1997 har jeg arbeidet med filt som kunstnerisk uttrykk. I tillegg har jeg brukt både toving og materialet filt i terapeutiske sammenheng.

Teknikken  krever verken verktøy eller  verksted.  Den gir stor handlingsfrihet. Toving er spontan og gir rom for lekenhet og overraskelser. Fantasien settes ingen grenser. Øyeblikkets stemning avspeiler seg i den ferdige filten. Ullfibrene formes til et sammenhengende stykke tøy med hjelp av fuktighet (såpevann), varme og bevegelse. Krympingen kan utgjøre opp til 50prosent.  

Cool in summer – warm in winter

 

Filt har unike bruksegenskaper og kan ikke sammenlignes med andre tekstile materialer.

Den gir en behagelig varme, puster og transporterer fuktighet.

Jeg er fascinert av NUNOFILT-teknikken, en sandwichmetode hvor ull toves inn i løse stoffer (silke, viskose, bomull ).

 

Gammel teknikk i ny drakt  

Filt kan være framtidens tekstil. Materialet er både lett å  forme og

det gir nærmest ubegrensede designmuligheter

for fargelek og formgivning.

Filt er brukervennlig. Det åpner for nye bruksområder.

Ull er en fornybar ressurs.

Filt er et miljøvennlig produkt.

 

Anasira tekstilkunst

v/ Anne-Rose Stumpf

 

MEDLEM I

INTERNATIONAL FELTMAKERS ASSOCIATION 

 

 

home               gallery               news               cv               about               felt              vedic art               dance               contact